11. října 2011

Zelňačka s klobásou

kysané zelí, klobása domácí (nebo dunajská) - s červenou paprikou, brambory, sádlo, cibule, mletá červená paprika sladká, jíška (zásmažka), sůl, majoránka, ocet, česnek, pepř

Nejdříve dáme vařit kyselé zelí. Vaříme jej téměř do měkka, spolu s klobásou (1ks asi 15 dag/na 1 l polévky). Zvlášť dáme vařit oloupané a na kostičky nakrájené brambory. ( Brambory a zelí musí tvořit 1/2  obsahu hrnce polévky.) Na sádle (nešetřit) zpěníme cibulku a osmažíme ji do červena, přidáme do ní 1 pytlík červené sladké papriky (dle zvyklostí konsumentů možno použít papriku pálivou, případně možno přidat mleté čili koření). Až se uvaří brambory, tak do nich přidáme připravenou zpěněnou cibulku s paprikou a uvařené zelí s klobásou i s vodou, ve které se obojí vařilo (klobásu před tím nakrájíme na kolečka). Také přidáme trochu jíšky ( hl. mouka a tuk). Osolíme, přidáme majoránku (nešetřit), ocet, česnek, případně opepříme.

Žádné komentáře:

Okomentovat