20. srpna 2016

Kořeněné sušenky svatečni-recept

Na 90 kousků si připravíme 250 g másla., 200 g cukru., 2 vejce., kůru z citronu., špetku soli., 500 g hladké mouky., 100 g mletých mandlí., sáček perníkového koření., na špetku nože jedlé sody., 150 g mandlových lupínků.,
Máslo, které nakrájíme na malé kousky, utřeme společně s cukrem do pěny. Postupně přidáváme vejce, citronovou kůru, koření a sůl. Mezitím si rozpustíme v 1 – 2 lžičkách vlažné vody jedlou sodu. Přidáme ji do máslové hmoty a vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté asi hodinu v chladu uležet. Těsto rovnoměrně vyválíme na pomočeném vále zhruba do síly 3 – 4 mm. Posypem je polovinou mandlových lupínků které lehce přejedeme válečkem a tím je do těsta mírně vtlačíme. Tvořítkem vykrojíme potřebné tvary – kolečka, hvězdičky, měsíčky, stromečky apod. Zbytky těsta znovu uhněteme, vyválíme, posypeme mandlovými lupínky a vykrajujeme další tvary až do spotřebování těsta. Jednotlivé sušenky pokládáme opatrně mandlovou stranou na plech, který je vyložený pečicím papírem. Pečeme pak v předehřáté troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) zhruba 12 minut.
Doba přípravy 1 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek má přibližně 290 kJ / 70 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat