12. srpna 2016

Adventní kalendář – koláč

Na 24 kousků – 250 g medu., 100 g hnědého cukru., 2 lžíce másla., ½ balíčku potaše (7,5 g)., 2 cl rumu., 350 g hladké mouky., lžička anýzových semen., 20 g prášku do perníku., 100 g sekaných vlašských ořechů., 250 g moučkového cukru., bílek., pestré potravinářské barvy., nebo cukrové perličky.,
Rozehřejeme med s cukrem a máslem. Dáme mírně vychladnout. Smícháme potaš s rumem. Hladkou mouku prosijeme do mísy, vmícháme anýz, prášek do perníku a vlašské ořechy. Z medové směsi a potaše vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme je odležet při pokojové teplotě přibližně tři dny. Těsto znovu důkladně propracujeme, přeložíme na plech vyložený pečicím papírem a opatrně je vyválíme. Hřbetem nože si vyznačíme čtyřiadvacet políček. Do několika takto připravených políček zapíchneme formičky. Troubu předehřejeme na 200° C. Pečeme asi 15 minut. Dáme vychladnout. Prosijeme moučkový cukr, ušleháme s bílkem a několika kapkami vody. Polevu rozdělíme na díly a obarvíme potravinářskými barvami. Připravenými barevnými polevami naplníme papírové kornouty a každému ustřihneme malý kousek rohu, abychom mohli „psát“ . vyznačená políčka zvýrazníme linkami a napíšeme do nich různě barevné číslice od 1 do 24. formičky naplníme polevou. Podle libosti ozdobíme cukrovými perličkami nebo jinými motivy.
Příprava cca 40 minut., odležení cca 3 dny., pečení cca 15 minut., kousek cca 190 
kalorií.

Žádné komentáře:

Okomentovat