13. srpna 2016

Dánské perníčky a Holandské cukrové věnečky

Na 60 kousků si připravíme: 5 lžic smetany ke šlehání., ½ lžičky amonia., 100 g tmavého sirupu., 100 g cukru., 100 g másla nebo rostlinného tuku., po lžičce skořice a zázvoru., 400 g hladké mouky., 250 g moučkového cukru., bílek., 2 lžíce citronové šťávy., červenou potravinářskou barvu., pečicí papír.,
Smetanu vyšleháme dotuha. Amonium rozmícháme v lžíci vody. Sirup smícháme s cukrem, tukem a kořením. Do této směsi vmícháme postupně šlehačku, rozmíchanou sodu a mouku. Těsto dáme na 5 až 6 hodin do chladničky. Na pomoučeném vále vyválíme těsto na tloušťku 3 mm a vykrajujeme měsíčky a zvonečky (asi 5 cm). Poklademe jimi plech vyložený pečicím papírem a pečeme v horké troubě při vyšší teplotě asi 12 minut. Necháme vychladnout. Z moučkového cukru, bílku a citronové šťávy vymícháme hladkou polevu – třetinu z ní obarvíme červenou potravinářskou barvou a přelijeme do mikrotenového sáčku, ze kterého odstřihneme růžek. Perníčky potřeme bílou polevou a pak ozdobíme červenou.
Doba přípravy cca 1 hodina., kousek asi 290 kJ / 70 kcal
Holandské cukrové věnečky
Na 30 kousků si připravíme: 250 g hladké mouky., 80 g cukru., špetka soli., nastrouhanou kůru z citronu., 125 g másla nebo rostlinného tuku., vejce a bílek., 50 g cukru na posypání., 50 g nasekaných mandlí., pečicí papír.,

Z mouky, cukru, špetky soli, citronové kůry, tuku a vajec vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a dáme na hodinu do chladničky. Těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm a vykrajujeme malé (5 cm) a velké (10 cm) kytičky., potřeme je bílkem a posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme při vyšší teplotě přibližně 10 – 15 minut.
Doba přípravy cca 45 minut., kousek asi 370 kJ / 90 kcal.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat