Na asi 12 kousků si připravíme: 200 g másla., 175 g cukru., špetku soli., 3 vejce., 2 lžíce kakaového prášku., 2 lžičky perníkového koření., 2 lžičky prášku do pečiva., 200 g hrubé mouky., tuk na vymazání formy., 150 g hořké čokolády., 150 g hořké polevy., 2 lžíce mandlových lupínků., 2 lžíce pistáciových jader., 3 plátky bílé želatiny., sklenici (370 ml)třešní., 350 ml smetany ke šlehaní., pečicí papír.,
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl utřeme do pěny. Potom zašleháme jedno vejce po druhém. Kakao smícháme s perníkovým kořením, práškem do pečiva a mouku. Prosijeme a zamícháme do pěny. Formu tvaru hvězdy dobře vymažeme tukem a nalijeme do ní těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Na posledních 20 minut můžeme dort přikrýt pečicím papírem. Upečenou hvězdu opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Hvězdu vodorovně rozpůlíme. Mandlové lupínky nasucho dozlatova orestujeme. 50 g čokolády nastrouháme na hoblinky. Polevu rozpustíme v horké vodní lázni. Horní díl korpusu potřeme čokoládovou polevou. Pistácie nahrubo nasekáme a spolu s mandlemi a čokoládovými hoblinkami je dobře přitiskneme do středu hvězdy. Necháme v chladu ztuhnout. Mezitím namočíme želatinu. Třešně scedíme a necháme okapat. Potom zbylou čokoládu nahrubo nasekáme nebo nastrouháme na struhadle. Smetanu vyšleháme dotuha. Želatinu vymačkáme, rozpustíme a zamícháme do šlehačky. Přidáme čokoládu a třešně a uložíme do chladničky. Vychlazenou šlehačku rozetřeme na spodní díl korpusu, necháme trochu ztuhnout a přikryjeme horním dílem. Dort uložíme na 30 minut na chladné místo. Hvězdu přeneseme opatrně na ozdobný talíř nebo dortovou mísu a podáváme.
Doba přípravy cca 1 ½ hodiny., proce 1890 kJ / 450 kcal.
Tip: Místo třešní je možné do náplně zamíchat kompotované borůvky, jahody a višně nebo použít mrazené ovoce – například maliny. Na hvězdě dobře vyniknou i kousky čerstvých pomerančů. Dáme-li do náplně méně výrazné ovoce jako jsou třeba banány, můžeme povrch hvězdy potřít citronovou polevou a posypat strouhanými
ořechy.
Žádné komentáře:
Okomentovat