14. srpna 2016

Dort – Grapefruitová hvězda

Na asi 16 kousků si připravíme: 150 g másla nebo rostlinného tuku., 225 g cukru., 3 vejce., 300 g polohrubé mouky., 125 g solamylu., 2 lžičky prášku do pečiva., špetku soli., nastrouhanou kůru z citronu., 100 ml mléka., tuk a strouhanku do formy., 4 růžové grapefruity., 500 ml smetany ke šlehání., vanilkový cukr., 75 g oříškových lupínků., 6 neloupaných lískových oříšku
Tuk utřeme do pěn se 150 g cukru. Zašleháme vejce. Mouku smícháme se 100 solamylu, práškem do pečiva, špetkou soli a citronovou kůrou a společně s mlékem vmícháme do těsta. Pečeme ve formě tvaru hvězdy vymazané tukem a vysypané strouhankou při nižší teplotě 50 – 60minut. Vyklopíme a necháme vychladnout. Hvězdu vodorovně rozřízneme. Odkrojíme kolečko grapefruitu. Pak všechny citrusy oloupeme. Dužinu vykrájíme a zbytky grepů vymačkáme tak, aby vzniklo ¼ l šťávy. 7 měsíčků grepu si odložíme na ozdobení, zbylé rozpůlíme. Vyšleháme 250 ml smetany, 60 g cukru a vanilkový cukr, zbylý solamyl rozmícháme v troše vody dohladka. Grapefruitovou šťávu krátce povaříme a zahustíme solamylem. Necháme vychladnout. Vmícháme šlehačku a grapefruitovou dužinu. Horní polovinu hvězdy obrátíme a potřeme krémem. Přikryjeme spodní polovinou korpusu a dáme na hodinu do chladničky. Zbylou smetanu a zbylý cukr vyšleháme dotuha. Dort jí potřeme a pak ještě dozdobíme spolu s oříšky a grapefruitem.
Doba přípravy cca 1 ¼ hodiny., proce 1590 kJ / 380 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat