14. srpna 2016

Husa plněná červeným zelím a jablky

Pro 8 osob – husa (asi 4 kg)., sůl., pepř., lžička majoránky., lžička pelyňku., 3 jablka., 2 cibule., ½ l bujonu., hlávka zelí (asi kg)., 2 lžíce tuku., lžíce vinného octa., 2 bobkové listy., 1/8 l červeného vína., 4 lžíce rybízového rosolu., 200 ml smetany.,
Husu omyjeme, zbavíme nečistot a osušíme. Zevnitř i zvenku osolíme a opepříme, posypeme pelyňkem a majoránkou. Troubu zahřejeme na 110° C. Cibuli a jablka nakrájíme na osminky a naplníme vnitřek husy. Otvor uzavřeme. Husu položíme na pekáč a podlijeme bujonem. Pečeme asi 4 hodiny. Po 2 hodinách ji obrátíme. Stále podléváme. Zelí nakrouháme, na tuku podusíme, přidáme ocet, bobkový list, zalijeme 1/8 litru vody a vlijeme červené víno. Dusíme pod pokličkou 45 minut. Ochutíme solí, pepřem a rybízovým rosolem. Ještě teplou husu necháme okapat, tuk slijeme, výpek podle chuti dosolíme, opepříme a přidáme smetanu. Podáváme s omáčkou, jablky a zelím.
Příprava asi 60 minut., pečení asi 240 minut., na osobu asi 760 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat