10. srpna 2016

Jehněčí paštika

Na 4 porce potřebujeme – 250 g mouky., 2 vejce., sůl., 150 g studeného másla., velkou cibuli., stroužek česneku., malou ostrou feferonku nebo lusk chilli., 100 g mrkve., 100 g celeru., 500 g jehněčího mletého masa., čerstvě umletý pepř., lžičku nasekaného čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu., 20 g přepuštěného másla., mouku na vál., 4 lžíce mléka., žloutek.,
Na vál prosijeme moukou, doprostřed vytiskneme prohlubeň. Do ní dáme vejce a lžičku soli, navrch nakrájíme kostičky másla. Všechny přísady rychle uhněteme na hladké těsto. Je-li těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody. Vytvarujeme kouli a zabalenou do fólie ji dáme nejméně na 30 minut do ledničky odležet. Na náplň oloupáme cibuli a česnek. Cibuli a feferonky nebo chili papričku nakrájíme nadrobno. Očistíme mrkev a celer. Mrkev vaříme asi 5 minut ve slané vodě. Mezitím smícháme mleté maso s druhým vejcem, cibulí a rozmačkaným česnekem. Okořeníme solí, pepřem, nakrájenou papričkou a tymiánem. Paštikovou formu vymastíme máslem. Asi ¾ těsta na válu vyválíme tak, abychom jím formu zcela vyplnili. Těsto dáme do formy. Přesně polovinu masové hmoty vtlačíme do formy, navrch položíme vařené mrkve. Zakryjeme je částí těsta, navrch položíme celer. Ten zakryjeme zbylou masovou hmotu. Zbylé těsto na válu vyválíme do tvaru formy jako poklop. Do středu poklopu vykrojíme otvor, aby mohla unikat pára. Eventuální zbytky těsta vyválíme, vykrájíme je ozdobnými formičkami a paštiku ozdobíme. Mléko smícháme se žloutkem a paštiku tím potřeme. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C (plyn stupeň 2 – 3) asi 50 – 60 minut. Potom ji necháme vystydnout.
Jehněčí paštiku podáváme nakrájenou na plátky s brusinkovým kompotem.
Porce obsahuje cca 34 g bílkovin., 61 g tuků., 54 g sacharidů., cca 958 kcal / 4010 kJ



Žádné komentáře:

Okomentovat