9. srpna 2016

Kynutý věnec s meruňkami

Na těsto - 375 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (21 g), cca 125 ml mléka, 75 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 75 g másla, 1 vejce, špetka soli;
Na náplň - 100 g mandlí, 100 g pistácií, 1 vejce, 50 g másla, 50 ml mléka, 1 plechovka kompotovaných meruněk (480 g);
100 g meruňkové marmelády, 20 g mandlových lupínků, obarvená, natvrdo vařená vajíčka.
Mouku prosijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka se lžičkou cukru. Nalijeme do důlku a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přimícháme zbývající mléko, zbývající cukr, vanilkový cukr, měkké máslo, vejce a sůl. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Přikryté ho necháme na teplém místě kynout. Musí zdvojnásobit svůj objem. Na náplň smícháme mandle, pistácie, vejce, cukr a mléko. Vypracujeme hladkou hmotu. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Meruňky dáme okapat na síto. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme na dva stejné díly. Z každého vyválíme plát 12x45 cm. Na oba pláty stejnoměrně rozprostřeme mandlovou hmotu a povrch uhladíme. Okapané půlky meruněk složíme do řady doprostřed. Okraje těsta přeložíme přes náplň a nahoře k sobě přitiskneme. Oba díly spleteme a stočíme do jednoho věnce a švem dolů ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 40 minut v předehřáté troubě. Meruňkovou marmeládu za stálého míchání prohřejeme a prolisujeme přes síto. Věnec vyjmeme z trouby, potřeme marmeládou a posypeme mandlovými lupínky. Necháme ho vychladnout a ozdobíme stuhou a obarvenými velikonočními vajíčky.

Žádné komentáře:

Okomentovat