20. srpna 2016

Perníkoví medvídci

Na 38 kousků si připravíme – 250 g tekutého medu., 75 g másla., 125 g cukru., balíček perníkového koření., 400 g hladké mouky., 100 g mletých mouky., 2 lžičky prášku do pečiva., vejce., 200 g moučkového cukru., potravinářské barvy., barevnou cukrovou tužku (lze nahradit papírovým kornoutem)., cukrářské perličky., čokoládovou rýži.,
Med, máslo a cukr vložíme do hrnce a za stálého míchání ohříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Potom necháme trochu vychladnout. Perníkové koření, mouku, mandle a prášek do pečiva smícháme. Přidáme medovou hmotu a vejce a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme je a dáme na 2 hodiny odpočinout. Na mírně pomoučeném válu vyválím těsto na tloušťku 0,5 cm a vykrojíme z něj medvídky o velikosti asi 10 cm. Potom vyložíme plech pečicím papírem, opatrně na něj přeneseme medvídky a pečeme je v předehřáté troubě (elektrický sporák 175° C., plyn stupeň 2) asi čtvrt hodiny. Mezitím prosijeme moučkový cukr a se 4 lžícemi horké vody umícháme dohladka. Potom polevu rozdělíme do malých šálků a obarvíme potravinářskými barvami. Upečené a trochu prochladlé medvídky pak ozdobíme polevou podle své vlastní či dětské fantazie. Nakonec cukrovou tužkou dokreslíme všechny detaily a navrch posypeme cukrovými perličkami a barevnou čokoládovou rýži.
Doba přípravy asi 1 ½ hodiny (bez doby čekání)., kousek přibližně 500 kJ / 120 kcal.
Tip: Nemáme-li po ruce formičky, vyrobíme si návrhy medvídků, kachniček a Mikulášů podle sebe. Nejprve si je předkreslíme a potom vystřihneme „formičku“ z tuhého papíru. Přiložíme ji na rozválené těsto a rádýlkem vykrojíme. Děti si pak mohou vyrobit své vlastní figurky, které si po upečení ozdobí polevami pomocí štětečku.

Žádné komentáře:

Okomentovat