19. srpna 2016

Pikantní kachna s ovocnou oblohou

Pro 4 osoby si připravíme: 2 kachní stehna (každé asi 300 g)., 200 g cibule., sůl., 2 bobkové listy., 2 svazky naťové cibulky., růžový grapefruit., mandarínku bez jader., 2 pomeranče., 2 řízky z kachních prsíček (každý asi 250 g)., pepř., 2 lžíce meruňkové marmelády., 100 ml nasládlého vína., lžíci solamylu.,
Kachní stehna omyjeme, cibuli rozpůlíme a vložíme ne spolu s bobkovým listem do litru horké osolené vody. Vyvařený tuk, který se objeví na hladině postupně sbíráme a odstraňujeme. Mezitím očistíme naťovou cibulku, opláchneme a nakrájíme na kousky dlouhé asi 10 cm. Vložíme je do vroucí vody a 3 minuty povaříme. Citrusové plody oloupeme, odstraníme i bílou slupku. Dílky grapefruitu a mandarinky zbavíme dělících blanek, pomeranče nakrájíme na plátky. Kachní řízky omyjeme, osušíme, pak osolíme a opepříme. Stehna vyjmeme z vývaru a také opepříme. Všechno maso naskládáme do vymaštěného ohnivzdorného pekáče nebo mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut (elektrický sporák 200° C., horkovzdušná trouba 175° C., plyn stupeň 3). rozehřejeme meruňkovou marmeládu a po 20 minutách pečení potřeme kousky kachny. Asi 5 minut na prudkém ohni společně povaříme ½ litru vývaru z kachního masa a bílé víno, pak v troše studené vody rozmícháme solamyl a omáčku jím zahustíme. Přivedeme k varu a přidáme také nakrájené citrusové ovoce. Osolíme, opepříme a ještě v omáčce krátce prohřejeme naťovou cibulku. Maso upravíme na talíře obložíme ovocem a cibulkou. Jako přílohu podáváme dušenou rýži.
Doba přípravy přibližně 1 ½ hodiny., porce cca 2810 kJ / 670 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat