Na zhruba 15 kousků si připravíme: 2 vejce., 100 g řepného sirupu., 50 g cukru., 50 g tekutého másla., špetka mletého zázvoru., mletá skořice a hřebíčku., 50 ml silné černé kávy., 80 ml rumu., 75 g zakysané smetany., 250 g mouky., balíček kypřicího prášku., moučkový cukr
Rozšleháme vejce a přidáme sirup. Šleháme tak dlouho až vznikne bělavá pěna, do které nakapeme rozpuštěné máslo. Přidáme koření, kávu a 60 ml rumu. Důkladně zamícháme a pomalu po lžičkách přidáváme zakysanou smetanu. Smícháme mouku s kypřicím práškem, pomalu přidáváme k těstu. Troubu předehřejeme na 175° C. Vymastíme chlebíčkovou formu dlouhou 24 cm a vysypeme ji moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme 45 minut. Po 15 minutách pečení korpus podélně nařízneme do hloubky zhruba cm. Necháme vychladnout. Hotové řezy potřeme polevou, kterou připravíme tak, že zahřejeme 20 ml rumu, do něhož přimícháme moučkový cukr. Polevou naplníme zdobicí sáček a stříkáme na řezy linky. Před podáváním necháme polevu důkladně ztuhnout.
Příprava cca 30 minut., pečení cca 45 minut., porce zhruba cca 160 kalorií
Žádné komentáře:
Okomentovat