Uvaříme aspik: Do kastrůlku nalijeme 750 ml studené vody, přidáme želatinu a necháme 30-40 minut nabobtnat. Potom želatinu v kastrůlku zahříváme, ale nevaříme! Maximální teplota želatiny by měla být 85 stupňů. Ochutíme ji octem a solí a necháme téměř zchladnout, aby se táhla. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, vychladíme je a oloupeme. Potom si připravíme formu na srnčí hřbet. Na její no nalijeme ½ cm vrstvu aspiku a v chladnu ho necháme dobře ztuhnout. Uvařená vejce oloupeme a ukrojíme jim na obou koncích špičku, aby byli vidět žloutek. Na vrstvu aspiku pak naskládáme celá vejce. Zeleninu necháme trochu rozmrazit a naskládáme ji k vejcím. Přidáme trochu salámu a vše nakonec opatrně zalijeme části aspiku. Aspiku nalijeme len tolik, abychom zakryli zeleninu a dáme opět tuhnout do chladna. Takto pokračujeme, dokud není forma plná. Důležité je postupovat po vrstvách, aby tlačenka vytvořila rovnoměrnou mozaiku. Hotovou směs necháme ve formě ztuhnout přes noc. Abychom jí lépe vyklopili, ponoříme formu na několik vteřin do horké vody, necháme vychladnout, zakryjeme prkénkem a překlopíme. Nakrájíme a ozdobíme plátky citronu a snítkou petrželky nebo pažitku. Podáváme s chlebem nebo slanými krekry.
Příprava 95 minut, 1 porce 250 kcal
Žádné komentáře:
Okomentovat