8. srpna 2016

Velikonoční beránek na želatinové louce

2 sáčky zelené želatiny, 230 g cukru, 500 g polohrubé mouky, 80 g másla, 100 g posekaných mandlí, 1 KL strouhané citrónové kůry, špetka soli, 1 kostka droždí (42 g), 250 ml vlažného mléka, 100 g kondenzovaného mléka, 1 mandle. 
Želatinu připravíme podle návodu na sáčku se 150 g cukru. V mělké misce ji necháme ztuhnout a nakrájíme na kostičky. Mouku, máslo, 80 g cukru, mandle, citrónovou kůru a sůl dáme do mísy. Droždí rozpustíme v troše mléka a spolu se zbylým mlékem zamícháme do mouky. Vypracujeme hladké těsto a přikryté je necháme asi 30 minut kynout. Těsto dobře prohněteme. 2/3 těsta vyválíme na tloušťku asi 1.5 cm, vykrojíme beránka a dáme jej na plech vyložený papírem na pečení. Na nohy vytvarujeme 4 válečky (8x2 cm) a kondenzovaným mlékem je přilepíme. Ze zbylého těsta uděláme válečky tenké 1/2 cm a dlouhé 6 cm, stočíme je a přilepíme na tělo beránka. Na místo oka vmáčkneme mandli. Beránka potřeme mlékem a necháme 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 170 °C. Beránka pečeme 20 až 25 minut. Když vychladne, upravíme jej na mísu s želatinou.

Žádné komentáře:

Okomentovat