17. července 2016

Babiččina mramorová bábovka

120 g tuku,200 g moučkového cukru,5 va­jec,200 g hladké mouky,200 g polohru­bé mouky,2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva,1/4 l mléka,2 lžíce kakaa,tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy,moučkový a vanilkový cukr na po­sypání

Změklý tuk napěníme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna lehká. Přidáme část mouky a mléko a vše promícháme.Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme do husta. Lehce jej vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem. Asi do třetiny těsta lehce vmícháme prosáté kakao. Velkou formu na bábovku dobře vytře­me tukem, vysypeme moukou, nalije­me do ní větší část světlého těsta. Pak přidáme těsto s kakaem a obě těsta trochu promícháme vidlič­kou tak, aby vzniklo mramoro­vání. Formu doplníme světlým těstem, to shrneme více ke krajům a hned vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (mírně vyhřátá). Bábovku pečeme asi 50 minut. Je-li bábovka již upečená, poznáme vpichem špejle do nejvyššího místa. Vytáhneme-li ji suchou bez těsta, je upečená. Bábovku necháme stát ve formě asi pět minut, pak ji vyklopíme a hned pocukrujeme. Krájíme po vychladnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat