500 g hladké mouky., 25 g droždí., 80 g pískového cukru., 150 g másla., 2 žloutky., sůl., smetana., tuk na vymazání
Náplň: 250 g máku., 25 ml mléka., med., mák na ozdobu., žloutek a mléko na potření těsta., vanilinový cukr
K
prosáté mouce přidáme rozdrobené droždí, malé množství cukru, přihrneme
moukou a dáme na teplé místo vykynout. Poté přidáme cukr, máslo,
žloutky, špetku soli a vlažnou smetanu. Vypracujeme na hladké a vláčné
těsto. Opět dáme kynout a vyválíme ne tenký plát (asi 4 – 5 mm). Nyní
vykrájíme středně velké trojúhelníky, na které naneseme mák uvařený v
mléce a přichucený medem a vanilinovým cukrem. Stočíme do varu rohlíku a
dáme na tukem vymazaný plech. Na povrchu rohlíky potřeme žloutkem
rozmíchaným s mlékem. Lehce posypeme mákem a zvolna upečeme do
zlatohněda.
Žádné komentáře:
Okomentovat