Suroviny: 5 vajec, 2 žloutky, 180 g krupicového cukru, 30 g kakaa, 120 g hladké mouky, vanilkový cukr, máslo na potření a hrubá mouka na vysypání formy.
Náplň: 200 g jader vlašských ořechů, 250 g cukru, 100 g piškotů, 1/4 l smetany, rum, 1 vanilkový cukr.
Krém: 80 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek.
Postup: Žloutky utřeme s polovinou cukru v hustou pěnu. Z bílků ušleháme sníh, postupně do něj našleháme zbývající cukr a ušleháme do tuha. Sníh smícháme po částech se žloutkovou směsí, prosátou moukou, vanilkovým cukrem a kakaem. Těsto vlijeme do dortové formy vymaštěné máslem a vysypané moukou a upečeme. Vychladlý dort rozkrojíme na 3 kola, spojíme je náplní, na povrchu potřeme kakaovým krémem a ozdobíme hvězdičkami ze světlého krému.
Příprava náplně: Umletá vlašská jádra povaříme ve smetaně, přidáme cukr, vanilkový cukr a zahustíme nastrouhanými piškoty. Náplň ochutíme rumem.
Příprava krému: Změklé máslo utřeme do pěny s prosátým cukrem, vanilkovým cukrem a se žloutkem. Část oddělíme pro ozdobu, do zbytku přidáme kakao, které jsme svařili s mlékem a vychladili.
Žádné komentáře:
Okomentovat