31. července 2016

Martinské rohlíky

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 3 dl mléka, (citronová kůra), 20 g droždí, 150 g másla, 4 žloutky, sůl, tuk na potření plechu, 1 vejce, cukr a vanilkový cukr na posypání.
Na nádivku: 200 g mletého máku, 3 dl mléka, 80 g cukru, špetka skořice, (citronová kůra).
Postup: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, osolíme (a dochutíme citronovou kůrou). Do středu mísy rozdrobíme droždí, zalijeme je několika lžícemi vlažného mléka a přidáme trochu cukru. Po vykynutí kvásku přidáme vlažné mléko, cukr, rozehřáté máslo, sůl a žloutky. Vypracujeme hustší těsto a necháme je kynout. Po vykynutí rozválíme těsto na placku silnou asi 1 cm a nakrájíme ji na trojúhelníky. Na každý vložíme trochu makové nádivky a trojúhelníky svineme v rohlíky tak, aby růžky zůstaly nahoře. Klademe je na pomaštěný plech, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a necháme je ještě vykynout. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova a po upečení sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Příprava makové nádivky: Mletý mák zavaříme do mléka, přidáme cukr a krátce povaříme. Nakonec vmícháme špetku skořice.

Žádné komentáře:

Okomentovat