31. července 2016

Zimní Tiramisu

4 vejce, 300 g cukru, 60 g hladké mouky, 60 g potravinářského škrobu, 1 lžička prášku do pečiva, 6 středně velkých jablek, 450 ml jablečné šťávy, 1 balíček vanilkového pudinku, 5 lžic jablečného likéru, 500 g nízkotučného tvarohu, 500 g mascarpone, 1 balíček vanilkového cukru, mandlové sušenky na ozdobu, kakaový prášek na posypání

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, přimícháme 125 g cukru. Žloutky vyšleháme, přimícháme mouku, škrob, prášek do pečiva a promísíme. Dno formy vyložíme pečícím papírem. Piškotovou hmotu nalijeme do formy a na povrchu uhladíme. Pečeme asi 40 minut, po upečení necháme vychladnout. Pět jablek oloupeme a nakrájíme na velké kousky. V hrnku svaříme 300 ml jablečné šťávy a 80 g cukru. V této šťávě podusíme asi 5 minut nakrájená jablka a odložíme stranou. Jablečnou šťávu znovu přivedeme k varu. Pudinkový prášek rozmícháme dohladka v 5 lžících studené jablečné šťávy a nalijeme do vařící se šťávy. Dobře rozšleháme. Do pudinkové hmoty vložíme povařená jablka. Zbývající jablka nakrájíme na tenké měsíčky. Zbývající jablečnou šťávu a likér přivedeme k varu a v této směsi povaříme asi 3 minuty proužky jablek. Vyjmeme a odložíme stranou. Jablečnou šťávu schováme. Tvaroh, mascarpone, zbývající cukr a vanilkový cukr vymícháme dohladka. Piškotový korpus podélně rozpůlíme a obě poloviny pokapeme jablečnou šťávou, kterou jsme si schovali. Kolem spodní částí korpusu navlékneme dortový kroužek (z dortové formy). Na korpus rozetřeme trochu krému. Na krém rozdělíme kompot z jablek a na ně opět rozetřeme vrstvu krému. Přiklopíme druhou polovinou korpusu a necháme v chladu asi hodinu odstát. Dort potřeme zvenku zbývajícím krémem a opět necháme asi hodinu v chladu. Povrch dortu ozdobíme povařenými měsíčky jablek a eventuálně mandlovými sušenkami. 

Žádné komentáře:

Okomentovat