1 konzerva ananasu (425 ml), 3 citróny, 250 g cukru, 275 g másla, 50 g sekaných mandlí, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 100 g solamylu, 2 lžičky prášku do pečiva, 150 g čokoládové polevy, meduňku na zdobení, olej na potření alobalu, papír na pečení
Ze dvou citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Na krokant necháme zkaramelizovat 100 g cukru dozlatova. Potom v něm rozpustíme 25 g tuku a přidáme kousky mandlí. Mícháme tak dlouho, až se kousky mandlí karamelem zcela potáhnou. Zbytek tuku, cukr, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce a třeme až směs zkrémovatí. Stranou si odložíme 2 - 3 lžíce mouky. Zbytek smícháme se solamylem, práškem do pečiva a 3 lžícemi citrónové šťávy a vmícháme do krému. Kousky ananasu obalíme v mouce. 2/3 mandlového krokantu rozlámeme na kousky a s ananasem vmícháme do těsta. Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení a těsto do ní opatrně nalijeme. V předehřáté troubě pečeme asi hodinu. Po vyklopení z formy jej na několika místech špejlí propíchneme a pokapeme zbytkem citrónové šťávy a dáme vychladit. Polevu rozehřejeme v horké vodní lázni a koláč jí stejnoměrně potřeme a necháme zaschnout. Zbytek krokantu rozlámeme na větší kousky, zbývající citrón nakrájíme na plátky. Koláč podáváme zdobený krokantem, plátky citrónu a meduňkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat