17. července 2016

Mramorová vanočni bábovka

125 g másla,240 g cukr krupice,5 žloutků,citronová kůra,250 ml smetany, prášek do pečiva 13 g,420 g polohrubé mouky,z 5 bílků sníh,60 g strouhané čokolády nebo kakao rozmíchané v mléce na kašičku,1 PL citronové šťávy,strouhaná hořká mandle,máslo na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy
Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru a vše třeme 20-25 minut. Poté přidáváme po lžicích polovinu mouky a všechnu smetanu.Do zbytku mouky vmícháme celý prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který přidáváme současně s moukou do žloutkovo-máslového základu.Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly. První díl nalijeme do vymazané formy, do druhého dílu zamícháme strouhanou čokoládu nebo kakao, vlijeme do formy a do třetího dílu přikapeme citronovou šťávu a strouhanou hořkou mandli a přidáme opět do formy.Formu vložíme do předem předehřáté trouby a pečeme zvolna kolem 1 hodiny. Upečenou a prochladlou bábovku vyklopíme a pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat