7. srpna 2016

Dia tipy

Zařazování moučníků do jídelníčku by mělo být spíše výjimečnou záležitostí, v žádném případě by se neměly stát pravidelným každodenním pokrmem. Místo moučníků a sladkostí je lepší podávat ovoce nebo nízkotučné mléčné výrobky.
K přípravě moučníků používáme tuky rostlinného původu (oleje, rostlinná másla), které mají pro zdraví větší význam než tuky živočíšné (neobsahují cholesterol a chrání tepny před aterosklerózou). Ale i těchto tuků se snažíme používat co nejméně.
K nejoblíbenějším sladidlům, používaným při přípravě moučníků, patří sorbit. Má jen o trochu menší sladivost než cukr, ale dodává organismu téměř stejné množství energie. Sladkosti připravené se sorbitem mají pěknou barvu a příjemnou chuť. Je vhodný i na posypání moučníků. Pro lepší rozptýlení sladidla v těstě nebo v krému či náplni je rozpustíme v malém množství vody. Jeho denní dávka však nemá převýšit 50 g. Pro usnadnění dávkování – vrchovatá lžička sorbitu je asi 80 g.
Pokud připravujeme moučníky pro diabetiky, není nutné řídit se pouze podle speciálních receptů. Někdy stačí u klasických receptů nahradit cukr umělým sladidlem a pokud možno snížit množství požitého tuku. Nesporný zdravotní prospěch má i používání celozrnné mouky, neboť zvýšený obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje střevní činnost.
Moučník, který celý nespotřebujeme, je výhodné uchovat v mrazničce. Dílky moučníku proložíme kousky mikrotenu, dobře zabalíme a dáme zmrazit. Odebíráme podle potřeby a necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Tento způsob uchování není vhodný pro moučníky plněné krémem.

Žádné komentáře:

Okomentovat