14. srpna 2016

Dvoubarevné vánoční hvězdy

Na 50 kousků si připravíme: 175 g hladké mouky., 150 g másla., 2 vejce., špetku soli., 20 ml kysané smetany., mouku na pomoučení válu., 80 g pískového cukru., 150 g mletých lískových oříšků., 20 g kakaa., po ¼ lžičky mletého zázvoru, hřebíčku., badyánu a kardamomu., špetku strouhaného muškátového oříšku.,
Vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky od žloutků. Ze žloutků mouky, soli, vloček másla a kysané smetany vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a uložíme na hodinu do chladničky. Na pomoučeném válu těsto vyválíme na tloušťku 2 mm a vykrajovátkem vypichujeme hvězdičky (ø asi 4 cm) klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Bílky ušleháme dotuha a přitom k nim přisypáváme cukr. Oříšky smícháme s kakaem a kořením a zašleháme do bílků. Bílkovou hmotu naplníme zdobicí sáček a do středu každé hvězdičky nastříkáme úhledný malý kopeček. Pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě asi osmnáct minut. Necháme vychladnout.
Doba přípravy cca hodina., kousek cca 290 kJ / 70 kcal.
Tip: Bílkovou pěnu na zdobené můžeme přibarvit různě – například také kávou nebo bretonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat