8. srpna 2016

Holubičky

500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí (1 kostka), 100 g pískového cukru, cca 150 ml mléka, 125 g tuku, 4 žloutky, 50 g rozinek, rum, sůl, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, 1 vejce na potření, 1 PL krystalového cukru na obalení, 30 g na tenké plátky nakrájených oloupaných mandlí.
Mouku prosijeme do mísy, doprostřed rozdrobíme droždí, přidáme polovinu cukru a s trochou vlažného mléka a mouky rozmícháme na těstíčko, mísu přikryjeme a necháme kynout. Změklý tuk utřeme se zbylým cukrem, postupně přidáváme žloutky, našleháme do pěny. Rozinky propláchneme, necháme okapat a zalijeme rumem. K vykynutému kvásku přidáme utřený tuk s cukrem a žloutky, sůl, postupně postupně přiléváme zbylé mléko, vypracujeme tužší těsto, poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme vykynout. Vykynuté těsto přendáme na vál, prohněteme s rumovými rozinkami, dvě rozinky odložíme. Těsto rozdělíme na dva díly a připravíme z nich holubičky. Přendáme je na tukem potřený plech a necháme ještě několik minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem, křídla několikrát nařízneme a vložíme do nich plátky mandlí, místo očí vmáčkneme rozinky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.
Ze stejného těsta můžeme upéci velikonoční věnec s vejci:
Do vykynutého těsta zahněteme rozsekané pistáciové oříšky (50 g). Těsto vyválíme na tlustý váleček, spojíme jej do kruhu a přendáme na tukem potřený plech. Do těsta vtlačíme osušená vejce (předem omytých 5 vajec uvařených na hniličku) a mezi nimi těsto částečně nařízneme, poté je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme 2 lžícemi krystalového cukru. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a těsto dozlatova upečeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat