8. srpna 2016

Polská velikonoční bábovka

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 120 g cukru, 1 šálek vlažného mléka, 375 g másla, ½ KL soli, kůra z 1/2 citronu a pomeranče, 5 vajec, 150 g rozinek
Na polevu - 250 g moučkového cukru, 1 PL citrónové šťávy, 4 PL horké vody
6 kandovaných třešní, máslo na vymazání formy, mouka na vysypání formy.
Připravíme si bábovkovou formu o průměru 22 cm. Vytřeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku prosijeme do mísy, do důlku, který v jejím středu vyhloubíme, rozdrobíme droždí, přimícháme trochu cukru a vlažného mléka. Poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek (20 minut). Do vzešlého kvásku přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, nastrouhanou kůru z citrusů a vypracujeme těsto. Spařené a okapané rozinky přidáme do těsta. Těsto vložíme do formy a necháme 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Bábovku pečeme 30-40 minut na spodní příčce trouby. Upečenou bábovku necháme vychladnout ve formě. Vychladlou vyklopíme na kuchyňskou mřížku. Z citrónové šťávy, moučkového cukru a horké vody umícháme lesklou polevu, potřeme jí bábovku a ozdobíme kandovanými třešněmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat