9. srpna 2016

Jarní květinový dort

5 vajec., 120 g pískového cukru., 150 g polohrubé mouky., lžička kypřicího prášku do pečiva., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy.,
Krém – 3 dl mléka., 1,5 balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí., 250 g másla nebo rostlinného tuku., 150 g moučkového cukru., balíček vanilinového cukru.,
Marcipánová hmota na potažení – 100 – 200 g moučkového cukru., 100 – 200 g mandlí., 1 – 2 bílky (množství volíme podle velikosti dortu)., marcipánové květy na ozdobení.,
Žloutky našleháme s poloviční dávkou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. Do žloutkové pěny lehce vmícháme sníh spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlý korpus podélně dvakrát či třikrát rozřízneme, potřeme krémem a spojíme do původního tvaru. Celý povrch dortu potáhneme bílým marcipánem (spařené a prosušené mandle nastrouháme najemno, přidáme prosátý cukr a vidličkou napěněný bílek, třeme, dokud nevznikne vláčná hmota, je-li hmota příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě kousek bílku, takto připravenou hmotu rozválíme na dostatečně velkou placku a položíme dort, vytvarujeme, přebytečnou hmotu odkrojíme). Nakonec dort ozdobíme marcipánovými kytičkami (aby dobře držely, je třeba buď plochu lehce potřít bílkem, anebo marcipán zvlhčit a kytičky na něj jemně přitlačit).
Příprava krému – Mléko a pudinkový prášek za stálého míchání uvaříme a necháme vychladnout. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny a po částech zašleháme pudink.
Tip – Květy z marcipánu si můžete vyrobit sami, také je ale můžete koupit hotové.



Žádné komentáře:

Okomentovat