9. srpna 2016

Kynutá velikonoční zvířátka

500 g hladké mouky, 2 PL medu, 2 PL pískového cukru, 2 PL oleje, 1 vejce, sůl, 20 g droždí, 1/4 l mléka, tuk na vymazání plechu, rošlehané vejce, mák, kmín,
Do mísy prosijeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme pískový cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. Poté přidáme med, olej, vejce a sůl a vlažným mlékem zaděláme těsto. Přikryjeme je utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta ukrajujeme na pomoučeném vále kousky, ze kterých vyválíme válečky a tvoříme zvířátka apod. Hotové dáme na vymazaný plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vejcem (podle chuti můžeme i posypat mákem, kmínem apod.) a v předehřáté troubě upečeme dozlatova.


Žádné komentáře:

Okomentovat