7. srpna 2016

Pestrá mísa vánočního cukroví

Vanilkové kostičky
Asi 16 kousků – 100 g hořké čokolády., 125 g měkkého másla., 150 g hnědého cukru., 2 vejce., 100 g polohrubé mouky., ½ lžičky kypřicího prášku., špetka soli., lžička vanilkového cukru., 150 g jader vlašských ořechů.,
Čokoládu za stálého míchání rozpustíme v horké vodní lázni. Máslo a hnědý cukr ušleháme do pěny. Postupně zašleháme vejce a rozpuštěnou čokoládu. Troubu předehřejeme na 200° C. Mouku smícháme s kypřicím práškem, slí a vanilkovým cukrem. Vmícháme ji do ušlehané pěny. Vymažeme chlebíčkovou formu o délce 20 cm. Naplníme ji těstem a pečeme asi 45 minut. Necháme mírné vychladnout a chlebíček vyklopíme na mřížku, aby vychladl. Chlebíček nakrájíme na plátky. Ty podélně a napříč rozpůlíme, aby vznikly čtverečky. Vystřihneme papír o velikosti čtverečků a uprostřed šablony vystřihneme hvězdičku. Přiložíme ji na čtverečky a posypeme moučkovým cukrem.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 45 minut., kousek asi 210 kcal., 3 g bílkovin., 13 g tuků., 18 g sacharidů.
Mandlové hvězdičky
Asi 30 kousků – 300 g polohrubé mouky., vejce., 100 g cukru., balíček vanilkového cukru., strouhaná kůra., 200 g vychlazeného másla., 70 g mandlových lupínků.,
Mouku prosejeme na vál. Uprostřed uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce. Po okraji rozložíme na vločky nakrájené máslo, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Z přísad rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalené do fólie je na hodinu uložíme do chladničky. Troubu předehřejeme na 180° C. Plech vyložíme papírem na pečení. Vál lehce pomoučíme, potom ho posypeme mandlovými lupínky a těsto na nich vyválíme. Z těsta vypichujeme hvězdičky. Obrátíme je mandlovými lupínky nahoru a přeneseme na plech. Pečeme asi 15 minut.
Příprava asi 30 minut., chlazení asi 60 minut., pečení asi 12 minut., kousek asi 110 kcal., 2 g bílkovin., 6 g tuků., 11 g sacharidů.
Křehké koláčky
Asi 50 kousků – 200 g měkkého másla., 200 g cukru., špetka soli., lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu., 370 g polohrubé mouky., špetka kypřicího prášku., 200 g loupaných mletých mandlí., vejce., bílek., 125 g moučkového cukru., 1 – 2 lžíce citronové šťávy., 100 g štípaných mandlí., asi 50 kandovaných třešní.,
Máslo, cukr, sůl a citronovou kůru ušleháme do pěny. Navrch prosejeme mouku s kypřicím práškem a mleté mandle. Promícháme. Přidáme vejce a bílek. Vypracujeme hladké těsto. Zabalené do fólie je vložíme na hodinu do chladničky. Z těsta vyválíme na lehce pomoučeném vále několik plátů o síle asi 4 mm. Skleničkou o průměru 4 – 5 cm vypichujeme koláčky. Přeneseme na plech, zasuneme na střední lištu trouby předehřáté na 200° C a pečeme dozlatova asi 15 minut. Sejmeme z plechu a dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřeme polevu. Koláčky potřeme. Doprostřed upravíme kandovanou třešní a ozdobíme mandlemi.
Příprava asi 60 minut., chlazení asi 60 minut., pečení asi 15 minut., kousek asi 120 kcal., 2 g bílkovin., 6 g tuků., 13 g sacharidů.


Žádné komentáře:

Okomentovat