6. srpna 2016

Pestrá paleta chuťovek

Pro 10 osob si připravíme: mražené těsto na pizzu (asi 250 g)., 2 cibule (oloupané)., 2 limetky či malé citrony., 200 g uzeného lososa vcelku (bez kůže)., 2 snítky kopru nebo petrželky., velké avokádo (asi 300 g)., 3 – 4 lžíce citronové šťávy., stroužek česneku., 75 g nivy., chilli., 125 g rajčat., ½ lžičky oregana., pepř., 2 plátky goudy nebo eidamu (asi 100 – 150 g)., 10 plátků šunky (asi 80 g)., čerstvou dobromysl (nebo řeřichu., majoránku či petrželku na zdobení)., 20 krekrů., 20 kuliček růžového pepře., párátka., papír na pečení

Těsto na pizzu necháme trochu rozmrazit. Mezitím oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtky a ty rozdělíme na jednotlivé lupínky - „lodičky“. Limetky nakrájíme na plátky, lososa na kosočtverce. Plátek limetky kousek lososa a cibulovou „lodičku“ spíchneme párátkem. Chuťovky ozdobíme koprem. Těsto na pizzu rozválíme na tloušťku asi ½ centimetru a vykrájíme z něj kulatým tvořítkem 20 koleček o průměru asi 5 cm. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem a dáme je asi na 20 minut na teplé místo. Mezitím oloupeme avokádo, rozpůlíme je a vyjmeme pecku. Odkrojíme tenký pláte a nakrájíme ho na drobné kostičky, které pokapeme trochou citronové šťávy. Druhou oloupanou cibuli nasekáme najemno. Česnek prolisujeme. Vidličkou rozmačkáme avokádo. Přidáme k němu citronovou šťávu, polovinu nasekané cibule, česnek i nivu a ušleháme hladké pyré. Dochutíme chilli, směsí naplníme stříkací sáček s hvězdicovou trubičkou a dáme na chvíli do chladničky ztuhnout. Rajčata nakrájíme na kostičky a smícháme se zbylou cibulí a oreganem, osolíme a opepříme. Sýrové plátky nakrájíme na 20 kousků. Na kolečka pizzy dáme rajčatovou směs a na každé položíme kousek sýra. Dáme je do předehřáté trouby a pečeme (elektrický sporák asi 200° C., plyn stupeň 3) asi 12 minut. Plátky šunky rozpůlíme. Potom na každou placičku položíme kousek šunky a pečeme ještě další 3 minuty. Avokádovo-sýrový krém pak nastříkáme na 20 krekrů. Ozdobíme kousky avokáda a růžovým pepřem. Upečené placičky vyndáme z trouby, necháme zchladnout a každou ozdobíme lístečkem čerstvé bylinky.

Doba přípravy přibližně 60 minut., porce asi 1130 kJ / 270 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat