kg štiky., 200 g másla., 2 dl bílého vína., lžička octa., 2 mrkve., 2 cibule., petržel., 2 bobkové listy., špetka tymiánu., sůl., pepř celý i mletý., menší cibule., citrón., petrželka
Svaříme bílé víno, vodu a ocet, přidáme očistěnou mrkev, pokrájenou cibuli, petržel., 2 bobkové listy., tymián., celý pepř a sůl. Vaříme asi 20 minut, scedíme a necháme vychladnout. Rybu vložíme na mřížku do vaničky na vaření ryb a zalijeme odvarem tak, aby byla ponořená. Zvětšíme plamen, vaříme bez poklice, potom plamen zmenšíme, nádobu přikryjeme a vaříme asi 30 minut. Mezitím připravíme omáčku: do menšího kastrolu dáme menší nadrobno nakrájenou cibuli, 2 dl bílého přírodního vína, osolíme opepříme a povaříme. Potom postavíme kastrol do vodní lázně a za stálého šlehání přidáme po kouskách máslo. Omáčka musí nabýt a musí lehce pěnit. Sražení omáčky předejdeme včasným odstavením z ohně. Okapanou rybu upravíme na oválnou mísu, obložíme plátky citrónu a snítkou petrželky. Omáčku podáváme zvlášť.
Žádné komentáře:
Okomentovat