9. srpna 2016

Velikonoční cop

750 g hladké mouky, 100 g tuku na pečení, cca 3.5 dl mléka, 42 g droždí, 2 PL cukru, 2 PL medu, 1 vejce, 1 žloutek, 1 KL strouhané citrónové kůry, špetka soli, několik obarvených vyfoukaných vajíček, vejce na potření, mouka na vál, tuk na plech
Droždí rozmícháme s cukrem v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěný tuk na pečení, med, vejce, žloutek, sůl, citrónovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout. Pak je rozdělíme na 4 díly, tři z nich postupně rozválíme na pomoučeném válu na dlouhé obdélníky, každý poklademe jinou náplní a po délce stočíme do pevných roliček. Spleteme z nich cop a přeložíme na ho na vymazaný plech. Z posledního dílu vyválíme dva válečky, které spleteme, položíme na upletený cop a mezi spoje vmáčkneme obarvená vajíčka. Necháme ještě chvíli kynout, pak cop potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat