Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíc
i cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím prosijeme do mísy mouku promíchanou se solí. Přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané žloutky, zbylý cukr, mléko a rozehřátý tuk. Těsto dobře vypracujeme, musí se oddělovat od mísy a být hladké a vláčné. Nakonec do těsta zapracujeme polovinu oloupaných, na nudličky nakrájených mandlí a rozinky. Těsto necháme nejméně dvě hodiny kynout pod čistou utěrkou. Po vykynutí rozdělíme těsto na dílky a vždy ze tří pramenů dlouhých 20-25 cm upleteme cop, který stočíme do věnečku. Přeneseme na tukem potřený plech a necháme ještě kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými nudličkami mandlí a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Otvor upečeného věnečku vysteleme zelenou papírovou trávou, do které posadíme obarvená velikonoční vejce.
Ze stejných surovin můžeme vytvořit i velikonoční hnízda:
Z vykynutého těsta vytvarujeme asi 10 stejně velkých bochánků. Přeneseme je na tukem vymazaný plech. Do každého bochánku uděláme v jeho středu důlek, do kterého položíme vejce vymodelované z alobalu. Necháme ještě kynout, poté vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Vychladlá hnízda potřeme citrónovou polevou (6 lžic moučkového cukru umícháme dohladka se třemi lžícemi citrónové šťávy) a posypeme sezamem, ořechy, kokosem nebo barevným máčkem. Alobalová vejce odstraníme a nahradíme je obarvenými velikonočními vajíčky.
Žádné komentáře:
Okomentovat