9. srpna 2016

Věnečky s vajíčky

50 g mandlí, 50 g rozinek, asi 1/2 l mléka, 1 balíček droždí (42 g), 180 g pískového cukru, 1 kg polohrubé mouky, sůl, 3 žloutky, 180 g másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu, rozšlehané vejce na potření.
Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíc 
i cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek. Mezitím prosijeme do mísy mouku promíchanou se solí. Přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané žloutky, zbylý cukr, mléko a rozehřátý tuk. Těsto dobře vypracujeme, musí se oddělovat od mísy a být hladké a vláčné. Nakonec do těsta zapracujeme polovinu oloupaných, na nudličky nakrájených mandlí a rozinky. Těsto necháme nejméně dvě hodiny kynout pod čistou utěrkou. Po vykynutí rozdělíme těsto na dílky a vždy ze tří pramenů dlouhých 20-25 cm upleteme cop, který stočíme do věnečku. Přeneseme na tukem potřený plech a necháme ještě kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými nudličkami mandlí a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Otvor upečeného věnečku vysteleme zelenou papírovou trávou, do které posadíme obarvená velikonoční vejce.

Ze stejných surovin můžeme vytvořit i velikonoční hnízda:
Z vykynutého těsta vytvarujeme asi 10 stejně velkých bochánků. Přeneseme je na tukem vymazaný plech. Do každého bochánku uděláme v jeho středu důlek, do kterého položíme vejce vymodelované z alobalu. Necháme ještě kynout, poté vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Vychladlá hnízda potřeme citrónovou polevou (6 lžic moučkového cukru umícháme dohladka se třemi lžícemi citrónové šťávy) a posypeme sezamem, ořechy, kokosem nebo barevným máčkem. Alobalová vejce odstraníme a nahradíme je obarvenými velikonočními vajíčky.



Žádné komentáře:

Okomentovat