14. srpna 2016

Věnec s grapefruitem

Na 20 kousků si připravíme: sáček koření na svařené víno., 2 růžové grapefruity., 125 g másla., vanilkový cukr., špetku soli., 85 g cukru., ½ lžičky skořice., 3 vejce., 250 g polohrubé mouky., 50 ml mléka., ½ sáčku prášku do pečiva., 2 lžíce hnědého cukru., 75 g meruňkové zavařeniny., 1 – 2 lžíce moučkového cukru., tuk na vymazání formy.,
Koření na svařené víno přelijeme 100 ml vroucí vody a necháme nejméně 5 minut vyluhovat. Koření vyjmeme s tekutinu necháme vychladnout. Grapefruity oloupeme, přičemž pečlivě odstraníme bílou slupku. Potom dužinu nakrájíme na 9 až 10 plátků. Máslo, špetku soli, cukr, skořici a vanilkový cukr utřeme do pěny. Jedno po druhém zašleháme vejce, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a polovinu výluhu z koření. Formu na věnec (či na moučník) vymažeme tukem, vyložíme plátky grapefruitu, vysypeme hnědým cukrem a naplníme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 35 minut. Zavařeninu rozehřejeme a propasírujeme přes síto. Věnec vyjmeme z trouby a necháme přibližně 5 minut chladnout. Potom ho pokapeme zbylým kořeněným výluhem. Uvolníme ho z formy, potřeme ještě teplou zavařeninou a necháme vychladnout. Před podáváním věnec posypeme moučkovým cukrem a dozdobíme vánočním cukrovím, například skořicovými hvězdičkami.
Doba přípravy cca 1 ¼ hodiny., kousek cca 580 kJ / 140 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat