14. srpna 2016

Punčový věnec

Na 20 kousků si připravíme: ¼ l suchého červeného vína., sáček koření na svařené víno., 300 g másla., 275 g cukru., špetka soli., 375 g polohrubé mouky., vanilkový cukr., lžičku skořice., 5 vajec., prášek do pečiva., lžíci kakaového prášku ., 2 lžíce pomerančové šťávy., 150 g strouhané čokolády., po 50 g hořké a bílé polevy., moučkový cukr., na posypání., kandované plátky pomeranče na ozdobení., tuk a strouhanku do formy.,
Víno zahřejeme a necháme v něm vyluhovat koření tak dlouho, dokud nevychladne. Máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli utřeme do pěny. Jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva, skořicí a kakaem a po lžících zašleháme do těsta. Z vína vyjmeme koření. Pomerančovou šťávu a víno po částech přidáme do těsta, nakonec vmícháme strouhanou čokoládu. Formu na věnec (o průměru zhruba 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji těstem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě zhruba hodinu. Věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Nakonec ho uvolníme z formy. Polevy odděleně rozpustíme ve vodní lázni. Tmavou rozetřeme na hladkou desku a necháme ztuhnout. Na ni rovnoměrně rozetřeme bílou polevu a uložíme do chladničky, než ztuhnou. Potom z nich špachtlí naškrábeme malé roličky. Věnec posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami a kandovanými plátky pomeranče.
Doba přípravy cca 2 hodiny., kousek cca 1420 kJ / 340 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat