12. srpna 2016

Vepřové maso v listovém těstě

Pro 4 – 6 osob si připravíme – 5 plátků mraženého listového těsta., 200 g nesolených arašídů., 2 cibule., svazek petrželky., svazek tymiánu., 3 lžíce oleje., 60 g rajčatového protlaku., sůl., pepř., 2 vepřové panenky (á 300 g)., vejce., 200 ml smetany ke šlehání., 125 g šalotky., 125 g hub (ze sklenice)., 250 g rajčat., 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku., ¼ l houbového vývaru z kostky., 200 g širokých nudlí., 3 – 4 lžíce světlé jíšky do omáčky., pečicí papír.,
Listové těsto necháme trochu rozmrazit. Arašídy a bylinky najemno nasekáme. Cibuli nakrájíme na kostičky. Oříšky orestujeme na lžíci oleje. Přidáme cibuli a podusíme. Mícháme rajčatový protlak, petrželku a 2/3 tymiánu. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Necháme vychladnout. Vepřové panenky zprudka opečeme na zbylém oleji, okořeníme a necháme vychladnout. Vždy 2 plátky těsta položíme na sebe a vyválíme na stejně velké obdélníky (zhruba o velikosti 22 x 28 cm). Oddělíme žloutek od bílku a bílek přidáme k arašídové směsi. Polovinou směsí potřeme listové těsto. Na ně pak položíme maso a potřeme zbylou arašídovou směsí. Panenky pečlivě zavineme do těsta. Zbylé listové těsto vyválíme na tenkou placičku a vykrojíme malé ozdobné tvary (např. hvězdičky., srdíčka atd.) a vodou je nalepíme na masové závitky. Závitky položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v hořké troubě (elektrický sporák 200° C., plyn stupeň 3) asi 25 minut. Žloutek vyšleháme s lžičkou smetany a závitky po 15 minutach pečení touto směsí potřeme. Šalotky v případě potřeby rozpůlíme. Houby necháme okapat, rajčata nakrájíme na kostky. Šalotku a houby opečeme v horkém tuku. Přilijeme vývar a zbylou smetanu. Dochutíme solí, pepřem a zbylým tymiánem. Při mírné teplotě vaříme asi 5 minut. Těstoviny 5 minut povaříme v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Houbovou omáčku zahustíme jíškou a ještě chvíli povaříme. Přidáme rajská jablíčka a dochutíme. Všechno upravíme na mísu.
Doba přípravy zhruba 1 ¼ hodiny., porce asi 3780 kJ / 890 kcal.


Žádné komentáře:

Okomentovat