12. srpna 2016

Žloutkové cukroví

Na 24 kousků: Na těsto: 4 žloutky, 150 g moučkového cukru, sáček vanilkového cukru, 6 kapek citronové šťávy, tuk do formiček
Na bílkovou formu: bílek, 80 g moučkového cukru, lžičku citronové šťávy, potravinářské barvivo
Na posypání: barevný cukrářský mák
Omyté a osušené formičky na cukroví vytřeme rozpuštěným tukem a rozložíme na plech. Do mísy dáme žloutky a třeme s cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, který postupně přidáváme. Asi po 15 minutách zakapeme citronem a dobře promícháme. Vzniklou hustou pěnou plníme formičky zhruba do poloviny, protože pečením hmota hodně zvětší objem. Plech s formičkami vložíme do mírně vyhřáté trouby a zvolna pečeme při nižší teplotě 10-15 minut. Průběh pečení častěji kontrolujeme, aby se cukroví nepřipálilo. Po vychladnutí je opatrně vyklepneme na měkkou podložku, aby se cukroví nepoškodilo, neboť je křehké. Ke slavnostním příležitostem lze pečivo zdobit podle vlastní fantazie cukrářským máčkem nebo drobnými motivy z bílkové polevy obarvené potravinářským barvivem. Polevu připravíme tak, že utřeme cukr s citronovou šťávou a bílkem na hladkou hmotu, kterou podle potřeby přibarvíme potravinářským barvivem, naplníme jí cukrářský sáček a ihned zdobíme, protože rychle zasychá.
Doba přípravy hodina, 1 kousek 45 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat