19. srpna 2016

Husa na pomerančích

Pro 6 osob si připravíme: očištěnou husu (asi 3,2 kg)., sůl., pepř., 650 ml pomerančové šťávy., hlávku kapusty (asi 1,5 kg)., 3 pomeranče., 2 cibule., 3 lžíce oleje., 100 ml instantního zeleninového vývaru., špetku cukru., sáček mražených bramborových kroket (450 g)., svazeček petrželky., kovové kuchyňské jehly., kuchyňskou nit.,
Husu důkladně omyjeme, osušíme a potřeme navrch i uvnitř solí a pepřem. Břišní otvor sepneme jehlami a husu ovážeme nití, aby si podržela pěkný tvar. Vložíme ji do pekáče na rozehřátý tuk nejprve prsíčky dolů (v půli pečení ji obrátíme) a pečeme v předehřáté troubě 2 ¾ až 3 hodiny (elektrický sporák 175°C., horkovzdušná trouba 150° C., plyn stupeň 2).Během pečení husu mírně podléváme horkou vodou a kropíme 500 ml pomerančové šťávy. Očistíme a opláchneme kapustu, rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na proužky. Pomeranče oloupeme, zbavíme bílé slupky a nakrájíme na plátky. Cibuli rozkrájíme na jemné kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme kapustu s cibulí a za stálého míchání osmahneme. Zalijeme zbylou pomerančovou šťávou, zeleninovým vývarem a dvacet minut dusíme. Osolíme, opepříme, trochu přisladíme a asi 4 minuty před koncem dušení přidáme plátky pomeranče. Na jiné pánvi rozpálíme zbylý olej a smažíme v něm mražené bramborové krokety – za stálého obracení deset až patnáct minut. Z upečené husy odstraníme jehly a nit a upravíme ji na nahřátou servírovací mísu. Pěkněobložíme dušenou kapustou, kousky pomeranče a smaženými kroketkami. Kapustu posypeme sekanou petrželkou.
Doba přípravy přibližně 3 ½ hodiny., porce cca 4780 kJ / 1140 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat