12. srpna 2016

Rozinková hnízda

Na 20 kousků: Na těsto: 500 g hladké mouky, balíček droždí, 80 g moučkového cukru, 200 ml mléka, vejce, 80 g másla nebo rostlinného tuku, citron, špetku soli, mouku na posypání válu
Na náplň: 100 g tuku k potření těsta, 125 g rozinek, 125 g korintek
Na polevu: 125 g moučkového cukru, ½ lžičky mleté skořice
Mouku prosejeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Posypeme je lžící cukru, rozmícháme s polovinou mléka a malým množstvím mouky z okrajů důlku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 15 minut vykynout. Citron důkladně omyjeme, osušíme a kůru najemno nastrouháme. Tuk rozpustíme ve zbylém mléce, přidáme cukr, vejce, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Vzniklou směs přilijeme do mouky s kváskem, vypracujeme a zhruba 30 minut necháme kynout. Těsto potom dobře prohněteme a na pomoučeném vále vyválíme do tvaru obdélníku. Placku jemně potřeme rozpuštěným tukem. Rozinky a korintky důkladně omyjeme, osušíme a rovnoměrně jimi posypeme vyválené těsto. Celou placku podélně zarolujeme a ze vzniklé rolády nakrájíme přibližně 24 plátků. Takováto hnízdečka urovnáme těsně vedle sebe na tukem dobře vymazaný hlubší plech nebo pekáč. Hnízda pečeme přibližně 25-30 minut v předehřáté troubě. Mezitím si uděláme polevu: moučkový cukr, mletou skořici a 3 lžíce vody umícháme dohladka. Polevu rozetřeme na horký koláč.
Doba přípravy 2 hodiny, 1 kousek 200 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat