14. srpna 2016

Vanilkový dort zdobený bonbony

Na asi 12 kousků si připravíme: 550 ml smetany ke šlehání., po tabulce (100 g) mléčné a hořké čokolády., 4 vejce., 125 g cukru., dřeň z vanilkového lusku., 100 g polohrubé mouky., 100 g solamylu., 2 lžičky prášku do pečiva., 150 g bílé polevy., vanilkový cukr., 12 lanýžových (či jiných) bonbonů na ozdobení., pečicí papír., fólii
Ohřejeme 400 ml smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Směs necháme vychladnout (přes noc). Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se 4 lžícemi studené vody, přidáme cukr a vanilkovou dřeň a postupně zašleháme žloutky. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a vmícháme do těsta, která vlijeme do formy (o průměru 26 cm) vyložené pečicím papírem. Pečeme při mírné teplotě asi 30 minut. Necháme vychladnout. Polevu rozpustíme, třetinu rozetřeme na alobal, necháme ztuhnout a špachtlí pak nastrouháme roličky, které dáme do chladničky. Zbylou rozetřeme v tloušťce 2 mm na tác vyložený fólií. Necháme ztuhnout a vykrojíme hvězdičky – ta dáme zatím také do chladničky. Korpus dvakrát vodorovně rozkrojíme. Připravenou směs čokolády a smetany znova dobře prošleháme do krému – polovinu rozetřeme na dva díly korpusu a třetím dílem přikryjeme. Celý dort ještě potřeme zbylým krémem a po obvodu přitiskneme roličky z bílé polevy. Zbylou smetanu a vanilkový cukr vyšleháme dotuha. Dort ozdobíme šlehačkou, bonbony a bílými hvězdičkami. Až do podávání necháme v chladničce.
Doba přípravy cca 2 hodiny., proce 1260 kJ / 300 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat