14. srpna 2016

Vánoční tvarohová štóla-recept

Na 24 kousků si připravíme: 100 g sušených meruněk., 2 lžíce meruňkového likéru., 200 g marcipánové hmoty., 100 g kešu oříšků., 500 g polohrubé mouky., prášek do pečiva., 250 g másla nebo rostlinného tuku., 175 g cukru., vanilkový cukr., 3 vejce., 325 g netučného tvarohu., 75 g pistáciových jader., 200 g moučkového cukru., mouku na vál., pečicí papír.,
Meruňky nahrubo nasekáme a pokapeme likérem. Marcipánovou hmotu nakrájíme na kostky. Kešu oříšky a pistácie nahrubo nasekáme. Z mouky, prášku do pečiva, 150 g tuku, cukru vanilkového cukru, vajec a tvarohu uděláme hladké těsto. Nakonec do těsta opatrné zapracujeme meruňky, pistácie a kešu oříšky. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta obdélník (zhruba 32 x 38 cm). Na něj rozdělíme marcipánovou hmotu a složíme štólu. Položíme ji na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při vyšší teplotě 60 až 70 minut. Zhruba v polovině doby pečení štólu přikryjeme. Zbylý tuk rozehřejeme a ještě teplou štólu potřeme ¼ tuku a posypeme ¼ moučkového cukru. Tento postupu ještě třikrát zopakujeme.
Doba přípravy cca 1 ¾ hodiny., kousek cca 1380 kJ / 330 kcal.
Tip: Pokud nám zbyde těsto, můžeme upéct malé štóly, které potom ozdobně zabalíme třeba do alobalu a máme skvělý dárek pro přátele.

Žádné komentáře:

Okomentovat