8. srpna 2016

Velikonoční dort se šlehačkou

Dortová forma o průměru 26 cm, 100 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, 1 polévková lžíce vody, 100 g mletých lískových oříšků, 150 g polohrubé mouky, 8 plátků bílé želatiny, 6 čajových lžiček instantní kávy Tchibo Exclusive Mild, 1/4 l horké vody, 2 žloutky, 125 g cukru, 4 cl koňaku, 2 bílky, 3/8 l smetany ke šlehání, 2 čajové lžičky nasekaných pistácií, 12 cukrátek jako velikonoční vajíčka
Z másla, cukru, vajec, vody, lískových oříšků a prosáté mouky vypracujeme těsto. Zabalíme do alobalu a dáme na 2 hodiny do chladničky odpočívat. Troubu vyhřejeme na 200 °C. Těsto vyválíme na plát a vyložíme jím dno a boky dortové formy. Pečeme 15 minut na prostřední příčce trouby. Necháme vychladnout. Želatinu namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Z horké vody a instantní kávy Tchibo Exclusive Mild připravíme kávu. Dobře vymačkanou želatinu rozpustíme v kávě. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a přidáme vychladlou kávu se želatinou a koňak. Z bílků ušleháme pevný sníh a ze smetany na pevnou šlehačku. Sníh z bílků a dvě třetiny šlehačky smícháme s kávovou směsí na kávový krém. Dortový korpus naplníme kávovým krémem a povrch zdobíme zbylou šlehačkou, nasekanými pistáciemi a cukrovinkami velikonočních vajíček. Dort nakrájíme na 12 dílů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat