27. dubna 2010

Čokoládová bomba

125 g másla, 115 g hořké čokolády, 4 vejce, špetka soli, vanilkový cukr, 300 g cukru krystal, 50 g hnědého cukru, 135 g hladké mouky,1/2 kypřícího prášku, 70 g vlašských jader, 50 g hrozinek, špetka skořice, 150 g nastrouhaných jablek, 250 ml smetany na šlehání, plátky jablek na dozdobení

V misce vyšleháme ručním šlehačem změklé máslo s krystalovým, vanilkovým i hnědým cukrem. Do vyšlehané hmoty vmícháme rozpuštěnou čokolády, dobře promícháme a postupně zašleháváme vejce. Vejce by neměla být studená. V další misce promícháme nahrubo nasekané ořechy a rozinky s moukou, práškem do pečiva a skořicí. Ořechy a rozinky pak při pečení neklesnou na dno těsta. dobře promíchanou směs zlehka spojíme s čokoládovým krémem, mírně přisolíme a dobře promícháme. Jablka oloupáme a nastrouháme nahrubo. Potom je vmícháme do těsta. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při teplotě 170°C v předem vyhřáté troubě asi 50 minut. Upečený dort po chvíli vyklopíme na drátěnou podloužku a necháme vystydnout. Studený dort nakonec dozdobíme na povrchu i po jeho stranách dotuha ušlehanou šlehačkou a také jablky. Hotový dort podáváme dobře vychlazený, chutná i s jablečnou či čokoládovou omáčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat