28. dubna 2010

Mikulášský ovocný chléb

400 g polohrubé mouky, 50 g másla, 0,15 l vody, 0,15 l mléka, 1 KL soli, 350 g sušených hrušek,150 g sušených švestek, 100 g vlašských ořechů,100 g rozinek,1 PL třešňovice nebo slivovice,50 g cukru,1 KL skořice, špetka tlučeného hřebíčku, špetka muškátového květu,1 žloutek

Droždí rozpustíme ve vlažné vodě s mlékem. V míse s prosátou osolenou moukou uděláme důlek, vlijeme rozpuštěné droždí a tekuté vlažné máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme 1 hod na teplém místě kynout. Sušené hrušky a švestky necháme přes noc nabobtnat ve vodě, ve které je pak 20 min vaříme. Potom vodu slijeme, švestky odpeckujeme a spolu s hruškami umeleme. K umletému ovoci vmícháme nahrubo nasekané ořechy, v alkoholu naložené rozinky s cukrem a kořením. Z vykynutého těsta oddělíme 1/3 a prohněteme s umletým ovocem. Vytvoříme dva válečky. Zbývající těsto vyválíme, překrojíme na dva obdélníky a vytvořené ovocné válečky do nich zabalíme. Konce přeložíme, dobře přitlačíme a dáme vedle sebe na pečící papír na plechu přeloženou stranou dolů. Povrch několikrát propíchneme vidličkou a necháme ještě asi 1 hod vykynout na teplém místě. Potom potřeme rozkvedlaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě při 170 st. C asi 1 hod.

Žádné komentáře:

Okomentovat