27. dubna 2010

Obojživelné muffiny

300 g hladké nebo polohrubé mouky, 180 g krupicového cukru, ½ lžičky soli, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 200 ml coly, 2 lžíce rozinek, 300 g jemně nastrouhané mrkve a cukety, 2 lžíce sekaných mandlí na ozdobu, případně 150 g slaniny 

Mouku a cukr (u slané verze ho pochopitelně vynechte) vsypte do mísy. Vejce, sůl, olej a colu spolu prošlehejte v jiné misce a pak vmíchejte do mouky. Poté přidejte nastrouhanou mrkev a cuketu; výsledkem by mělo být hutné, ale stále ještě tekuté těsto. Pokud se rozhodnete pro slanou, ‚nádivkovou‘ verzi, nakrájejte nadrobno slaninu (hodí se i bůček nebo uzené) a na pánvičce ji nechte za občasného promíchání krátce vysmahnout – stačí asi pět minut. Vyjměte děrovanou naběračkou a zapracujte do těsta. Můžete ještě přidat trochu soli, pokud se vám slanina nezdá dostatečně výrazná. Vyškvařeným tukem potřete muffiny, než je vložíte do trouby, anebo ho zapracujte do těsta; bude pak o něco hutnější. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Těsto rozdělte do formiček na muffiny, posypte rozinkami (samozřejmě jenom u sladké verze) a mandlemi, vložte do trouby a zhruba dvacet minut pečte, aby pečivo vyběhlo a bylo zlatavé. Hotové muffiny mají být poměrně hutné a vláčné.

Žádné komentáře:

Okomentovat