28. dubna 2010

Závin z jablek

4 nemoučná jablka, 250 g listového těsta, 4 lžíce meruňkového džemu, 2 lžíce cukru moučka, 1 špetka mleté skořice, 1 lžíce drcených oříšků, 1 lžíce rozinek, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky
Čistá a omytá jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Listové těsto rozválíme na tenčí obdélníkový plát a potřeme ho meruňkovým džemem. Podélně ho naplníme nakrájenými jablky, posypeme spařenými rozinkami, strouhankou, drcenými oříšky, skořicí a pocukrujeme. Množství cukru je závislé na kyselosti jablek, čím jsou jablka sladší, tím méně cukru použijeme. Přes jablka přehneme prázdnou část těsta a okraj dobře přitiskneme. Povrch závinu potřeme vejcem, posypeme zbytkem oříšků a dáme hned péct do vyhřáté trouby. Nejdříve pečeme zprudka a pak zmírníme teplotu a dopékáme pozvolna do zlaté barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat