15. července 2016

Višňové želé s portským

višňový kompot (450 ml)., vrchovatou lžíci maizeny., lžíci cukru., 5 plátků želatiny., 125 ml portského vína., 2 žloutky., 2 vejce., 80 g moučkového cukru., 250 ml smetany ke šlehání., čokoládové lístečky., snítky meduňky nebo máty na dozdobení.,
Kompot vyklopíme do sítka. Asi 2/3 šťávy vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu, ve zbylé rozmícháme cukr s maizenou a přilijeme do hrnce. Šťávu vaříme, dokud nezhoustne. Do základu vsypeme višně a znova vše necháme přejít varem. Pak směs rozdělíme do misek a necháme ztuhnout. Želatínu namočíme do studené vody a necháme nabobnat. Do kovové misky vlijeme víno. Přidáme rozšlwhané žloutky s vejci i cukr. Misku posadíme do kastrůlku s vroucí vodou. Krém šleháme do zhoustnutí, pak do něj vložíme vymačkanou želatinu a necháme rozpustiť. Misku přendáme do kastrůlku se studenou vodou a krém mícháme, dokud nezačne tuhnout. Přidáme dotuha vyšlehanou smetanu. Krém pomocí cukrářského sáčku nastříkáme do misek na ovocné želé. Poháry dozdobíme čokoládou a dáme od chladna ztuhnout. Před servírováním přidáme meduňku.


Žádné komentáře:

Okomentovat