10. srpna 2016

Dort s marcipánovými zajíčky

Na 10 kousků: 250 g másla, 125 g cukru, vanilkový cukr, 5 vajec, 300 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 150 ml mléka, 150 g oříškového krokantu, 160 g jahodové zavařeniny, 600 g smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 100 g lískových oříšků, 300 g marcipánové hmoty, 80 g moučkového cukru, 50 g meruňkové zavařeniny, moučkový cukr, kakao, marcipánová vajíčka a zajíčky na ozdobení
Tuk s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vmícháme do tukové směsi. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a 100 g krokantu. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme ho do těsta. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě 50-60 minut. Potom uvolníme kraj formy a necháme vychladnout. Korpus dvakrát vodorovně rozkrojíme. Spodní a prostřední díl potřeme mírně rozehřátou jahodovou zavařeninou, 3 lžičky si odložíme na ozdobení. Smetanu se ztužovačem ušleháme dotuha. Lískové oříšky umeleme. Zhruba 2 lžíce šlehačky si odložíme stranou na ozdobení, do zbylé vmícháme lískové oříšky. Na zavařeninu rozetřeme jednu třetinu oříškové šlehačky. Všechny díly korpusu poskládáme opatrně na sebe. Zbylou šlehackou potom celý dort kolem dokola potřeme. Marcipán prohněteme s 60 g moučkového cukru. Na vále posypaném zbylým moučkovým cukrem z hmoty vyválíme kruh o průměru 34 cm. Položíme na dort a přitiskneme. Meruňkovou zavařeninu rozehřejeme, potřeme ji okraj dort a obalíme zbylým krokantem. Dort ozdobíme kopečky šlehačky, jahodovou zavařeninou, marcipánovými velikonočními ozdobami a poprášíme kakaem a moučkovým cukrem.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 600 kcal
Tip: Při zdobení dortu můžeme skvěle rozvinout svou fantazii a překvapit tak své blízké. Nejrůznější marcipánové a cukrové ozdoby koupíme v cukrárně, a tak nám zdobení půjde samo. Srdíčka se hodí pro zamilované, veselá zvířátka pro děti, kytičky pro maminku, hvězdičky, stromečky a zvonečky zase na Vánoce.


Žádné komentáře:

Okomentovat