14. srpna 2016

Křehké hvězdičky

Na 25 kousků si připravíme: 250 g změklého másla., 175 g cukru krupice nebo hnědého cukru krupice., lžičku vanilkové esence (nebo špetku dřeně vanilkového lusku)., 235 g hladké mouky., 80 g čokolády na vaření., hladkou mouku na pomoučení válu., fólii., pečicí papír., 3 lžíce marmelády (meruňkové či rybízové)., 10 lžic bílé čokoládové polevy
Máslo nakrájíme do mísy, přidáme cukr a vanilkou esenci a vyšleháme cukr a vanilkovou esenci a vyšleháme do pěny. Mouku prosijeme, čokoládu nastrouháme a postupně vmícháme do pěny. Zpracujeme hladké těsto které zabalíme do fólie a uložíme nejméně na 20 minut do chladničky. Potom na pomoučeném vále těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme z něho 50 hvězdiček poklademe jimi suchý plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Necháme zchladnout. Marmeládou potřeme polovinu hvězdiček a zbylými hvězdičkami je přiklopíme. Potom ve vodní lázni rozehřejeme bílou čokoládovou polevu. Namáčíme v ní rohy hvězdiček, některé hvězdičky můžeme namočit v polevě celé. Odložíme je na drátěnou mřížku nebo pečicí papír a necháme zaschnout. Nakonec hvězdičky uložíme ve vzduchotěsné nádobě.
Doba přípravy cca 1 ¼ hodiny., kousek cca 675 kJ / 170 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat