6. srpna 2016

Krůtí svatečni roláda

Pro 6 osob si připravíme: 750 g krůtích prsou., 250 g veky., 2 dl vývaru z masoxu., 100 g slaniny., zelenou petrželku., sůl., 4 vejce., 50 g mandlí nebo ořechů či jedlých kaštanů., 100 g vařeného uzeného masa., 100 g másla., mrkev., 6 listů hlávkového salátu., pažitku.,
Krůtí prsa opláchneme, pečlivě osoušíme v čisté utěrce a ostrým nožem rozřízneme na plát (pozor, nesmíme ho proříznout). Veku nakrájíme na kostičky (raději vezmeme tři dny starou, protože se lépe krájí a drží tvar). Slaninu rozkrájíme na malé kousky a za stálého míchání rozškvaříme. Mandle spaříme ve vroucí vodě, scedíme a pak snadnou oloupeme, vychladlé nakrájíme na malé dílky. Leze je nahradit ořechy. Kostičky veky nasypeme do misky a zvlhčíme studeným vývarem připraveným z masoxu. Po chvíli přebytečnou tekutinu vymačkáme. Do žemlové hmoty vmícháme rozšlehané vejce, přidáme slaninu, okrájené uzené maso, mandle a sekanou zelenou petrželku. Nádivku zlehka promícháme. Plát masa naklepeme paličkou namáčenou do studené vody (palička se nelepí) , posolíme a do středu navršíme nádivku. Maso svineme do rolády a ovážeme pevnou nití. Vložíme s kousky másla na pekáč, podlijeme vodou a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě kolem 180° C asi hodinu, přitom roládu přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou nebo vývarem. Dozlatova upečenou roládu necháme vychladnout, odstraníme nitě a nakrájíme ji na úhledné plátky cm široké. Urovnáme na místo, obložíme dlouhými, tence nakrájenými proužky mrkve a listy salátu, přizdobíme pažitkou. Podáváme s pečivem nebo čerstvým slunečnicovým chlebem.
Doba přípravy přibližně 2 hodiny., porce cca 3000 kJ / 720 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat