Pro 4 osoby si připravíme: 400 g řapíkatého celeru., 4 pomeranče., pórek., 400 g dušené šunky nebo šunkového salámu., 8 listů hlávkového salátu., 12 listů salátu dubáčku., 3 snítky čerstvé bazalky., špetku drceného koriandru., lžíci octa., šťávu z ½ pečlivě omytého citronu., 2 lžíce olivového oleje.,
na ozdobu – 4 snítky bazalky
Všechen salát, pórek, řapíky celeru, a čerstvou bazalku opláchneme a necháme okapat, pomeranče dobře omyjeme. Celer krájíme na tenké plátky, pórek na špalíky a pak na ještě podélně na tenké nudličky. Pomeranče oloupeme, rozebereme na dílky, zbavíme je bílé slupky a rozkrájíme na větší kousky, šunku anebo šunkový salám na široké proužky. Listy salátu natrháme na kousky. Všechny přísady zlehka promícháme ve velké míse a vložíme na 15 minut do chladničky. Zálivku připravíme z citronové šťávy, octa, olivového oleje a pěti lžic vody, přidáme drcený koriander a lístky bazalky. Rozmícháme a dáme vychladit. Salát rozdělíme do misek, přelijeme zálivkou a ještě přizdobíme snítkami bazalky. Podáváme s celozrnným chlebem nebo pečivem.
Doba přípravy přibližně 20 minut., porce cca 1275 kJ / 305 kcal.
Žádné komentáře:
Okomentovat